MDOGS   
                                                        Wassenaar - Tel. 06-50 66 80 56           

WELK TUIG IS HET BESTE VOOR MIJN HOND?  ANTWOORD = EEN GOED PASSEND Y-TUIG.

Er zijn allerlei soorten tuigen; Y-tuig, instaptuig, Noors tuig, K9 tuig, anti-trektuig, anti-ontsnapping tuig, t-shirt tuig etc. 
Maar welk hondentuig is het beste? Het gaat er om welk model tuig de meest optimale bewegingsvrijheid geeft aan je hond, oftewel welk tuig is anatomisch gezien goed voor de hond. 

Grofweg kun je hondentuigen in twee groepen indelen:  Y-tuig en Noorse tuig/K9 tuig.

*Noorse tuig/K9: is minder geschikt vanwege beperkte bewegingsvrijheid.

Het Noorse tuig/borsttuig is een soort T-model, het zit met een band om de borstkas van de hond en heeft hieraan een band die voor de borst langsloopt. 
Nadeel: de beweging van met name het schoudergewricht en de ruimte om de voorpoot naar voren te brengen wordt beperkt. De hond gaat hierdoor kortere passen maken. 

Een Noors tuig/K9 tuig loopt over het schouderblad en beperkt daardoor de beweging van het schoudergewricht.
 

Doordat de borstband boven het borstbeen loopt raakt deze het gevoelige en zachte gedeelte van de hals waar luchtpijp en slokdarm lopen. De borstband raakt ook de Brachiocephalicus, deze spier loopt van de voorkant van het schouderblad naar achter in de nek. Deze spier beweegt de voorpoot omhoog en naar voren  en borstband beperkt hoe ver de hond zijn voorpoot naar voren kan brengen. Met een Noors tuig/K9 heeft je hond duidelijk minder bewegingsvrijheid, de natuurlijke manier van bewegen wordt belemmerd.


*Y-tuig: is de beste keus voor je hond!

De naam van het Y-tuig komt doordat het model van voren gezien op de letter Y lijkt. Het Y-tuig geeft, mits goed passend, optimale vrijheid in het schoudergewricht en belemmert geen spieren tijdens de beweging. 
Het is onmogelijk om voor elk ras en individu exact hetzelfde Y-tuig als goed passend te hebben. Er zijn vele hondenrassen die onderling allemaal zeer verschillen in bouw, formaat, verhoudingen, afgezien van leeftijd en eventuele lichamelijke punten/klachten. 
Laat daarom een Y-tuig op maat maken!

Een borsttuig (bovenste hond op tekening): belemmert de bewegingsvrijheid van je hond.


Een Y-tuig (onderste hond op tekening):
geeft optimale bewegingsvrijheid
Conclusie: een goed passend Y-tuig is de beste keus.


Op maat gemaakt Y-tuig, zodat het perfect past.

Laat een Y-tuig op maat maken zodat het perfect zit, passend bij het specifieke ras, maar ook bij de unieke bouw van je hond. 
Voor Jools heb ik een Y-tuig op maat laten maken bij Aura4dox. Er is nauwkeurig gepast en gemeten welk model Y-tuig Jools optimale bewegingsvrijheid biedt om te rennen, graven, springen, snuffelen, liggen, zitten rollen, zwemmen, alles wat een hond doet.

 

Tijdens de meet sessie kreeg Jools een snuffelmat om snoepjes in te zoeken, dat maakt het een ontspannen en positieve ervaring.  
Er wordt een bijpassende riem gemaakt van hetzelfde materiaal; zacht, lichtgewicht en sterk. De riem is 3 meter zodat Jools ontspannen mee kan lopen zonder aan de riem te trekken. De riem is verstelbaar op 3 lengtes, zodat je per situatie kunt kiezen welke lengte gewenst is.


Stel je eigen tuig samen bij Aura4dox, keuze uit vele kleuren, kijk wat past bij jou en je hond. Het tuig is wasbaar en je kan allerlei extra’s kiezen zoals reflectie, een handvat, een tel.nr/naam/tekst geborduurd, een beschermhoesje over de gesp enz. 
Misschien wil je graag een vakje voor een GPS of bevestiging voor een lampje in het donker. Je kan er een bijpassende riem bij laten maken en vele andere items.
Er zijn allerlei mogelijkheden.
 


Waar let je op bij het passen van een tuig?

Afgezien van het juiste model is ook de juiste maat van belang bij het tuig wat je kiest. Hieronder  puntsgewijs waar je tijdens het passen van een tuig op moet letten voor optimaal comfort en pasvorm:

-Zorg dat het tuig op het borstbeen rust en niet op het zachte gedeelte daar boven.
-Zorg dat de band om de ribben goed om de ribben ligt die verbonden zijn met het borstbeen. Als het rugstuk te lang is, kan deze band om de zwevende ribben of zelfs achter de zwevende ribben komen te liggen; dit is erg gevoelig dus onprettig voor de hond.
-Het rug gedeelte mag ook niet te kort zijn, anders komt de band te dicht achter de ellenbogen van de hond te liggen. De band zit dan vrij dicht in de oksel waardoor het de oksel kan irriteren en de beweging van de voorpoot naar achteren belemmert doordat de ellenboog tegen het tuig aan beweegt. De hond gaat dit compenseren door de ellenbogen wat naar buiten te plaatsen wat een overbelasting tot gevolg kan hebben. Als je gaat meten moet het tuig minimaal twee vingers achter de ellenboog zitten.
-Zorg dat er geen aansluitingen/gespen/schuifjes op de schouders drukken.
-Zorg dat de ringen van het tuig en ook de karabijnhaak aan de riem niet te zwaar zijn.
-Zorg dat het tuig nergens hard of scherp is voor de huid van de hond, maar ook dat de band breedte niet te breed is bij de schouders.


Met dank aan collega's:
*Jill Kinkelaar, therapeut (Shiatsu, medisch tapen, kinesiologie, emmett, cranio-sacraal)
 van JK-Balance; www.jk-balance.nl

*Iva Pastova, tuigen op maat, van Aura4dox; www.4dox.nl