MDOGS - Maatwerk voor honden  
                                                        Wassenaar  06 - 50 66 80 56           

WELK TUIG IS GESCHIKT VOOR JOUW TECKEL?  ANTWOORD = EEN GOED PASSEND Y-TUIG.

Er zijn vele soorten en modellen tuigen; Y-tuig, instaptuig, Noors tuig, K9 tuig, anti-trektuig, anti-ontsnapping tuig, t-shirt tuig enz. 
Maar welk hondentuig is het beste voor je Teckel? Waarop baseer je je keuze?
Een goed tuig geeft optimale
 bewegingsvrijheid aan je Teckel. Een tuig wat anatomisch gezien goed is, wat maakt dat je Teckel natuurlijk en vrij kan bewegen zonder enige belemmering. De meeste tuigen voldoen hier NIET aan.
Bij nagenoeg alle tuigen loopt de borstband boven het borstbeen waardoor je hetzelfde kelende effect krijgt als bij een halsband...kies daarom voor een tuig op maat voor je Teckel! 

Grofweg kun je hondentuigen in twee groepen indelen:  Y-tuig en T-model tuig. 

*T-model (oa Noorse tuig/K9/borsttuig): is minder geschikt vanwege de beperkte bewegingsvrijheid. 

Het T-model tuig heeft 1 band om de borstkas van de hond en 1 band die voor de borst langsloopt. 
Nadeel: de beweging van met name het schoudergewricht en de ruimte om de voorpoot naar voren te brengen wordt beperkt! De hond gaat hierdoor kortere passen maken, wat onnatuurlijk is. 
Een T-model tuig loopt over het schouderblad en beperkt daardoor de beweging van het schoudergewricht! 
 

Doordat de borstband boven het borstbeen loopt raakt deze het gevoelige en zachte gedeelte van de hals waar luchtpijp en slokdarm lopen. De borstband raakt ook de Brachiocephalicus, deze spier loopt van de voorkant van het schouderblad naar achter in de nek. Deze spier beweegt de voorpoot omhoog en naar voren  en de borstband beperkt hoe ver de hond zijn voorpoot naar voren kan brengen. 


 


*Een Y-tuig op maat: is de beste keus voor je Teckel!

Een borsttuig (hond linksboven):
belemmert de bewegingsvrijheid van je hond.


Een Y-tuig 
(hond linksonder):
geeft optimale bewegingsvrijheid aan je hond.
Conclusie: een Y-tuig op maat is de beste keus.

De naam van het Y-tuig komt doordat het model van voren gezien op de letter Y lijkt. Het Y-tuig geeft, mits goed passend(!), optimale vrijheid in het schoudergewricht en belemmert geen spieren tijdens de beweging. 

Een en hetzelfde model tuig voor iedere hond is niet realistisch. Er zijn zoveel honden en rassen die
 allemaal verschillen in bouw, formaat, verhoudingen, afgezien van leeftijd en eventuele lichamelijke punten/klachten. Een hond is een individu, dit vraagt om maatwerk!

Investeer in je Teckel en laat een Y-tuig op maat maken.
Wacht niet met een tuig op maat tot je hond ouder of volgroeid is! 
Juist voor pups of jonge honden in de groei is het heel belangrijk om een goed passend tuig te hebben. Laat deze maken bij een specialist, dan weet je  zeker dat het goed aansluit op alle punten van het lichaam. Zo voorkom je ongemak, pijn of blessures in de groeifase en problemen op latere leeftijd.
Een goed passend Y-tuig voorkomt probleemgedrag in de toekomst.

Op maat gemaakt Y-tuig, perfect passend bij ras, bouw en leeftijd van je Teckel

Deze Teckel heeft een op maat gemaakt Y-tuig van Aura4dox. Een tuig is bedoeld voor aangelijnde wandelingen, niet voor los lopen.
Een goed passend Y-tuig voor optimale bewegingsvrijheid om te kunnen rennen, graven, snuffelen enz. Eventueel met bijpassend 3 meter lijn, verstelbaar op drie lengtes.
Het materiaal is zacht, wasbaar, lichtgewicht en sterk.


Deze Teckel heeft vanaf pups af aan een op maat gemaakt Y-tuig. Nauwkeurig opgemeten, aansluitend op haar bouw, met extra zachte voering en beschermhoesjes over de gespen, juiste breedte van de banden en geheel verstelbaar. Perfect meegroeiend voor de belangrijke eerste maanden van haar leven.    

Pups en jonge honden groeien relatief snel, de Teckel blijft nagenoeg klein dus je hoeft meestal maar 1 keer een tuig aan te schaffen in zijn leven, zo doe je het in 1 keer goed en is het een waardevolle investering.


Waar moet je op letten bij het passen van een tuig?
 

Afgezien van het juiste model zijn ook de juiste maten van belang bij een tuig. 


Hieronder puntsgewijs uitgelegd waar je tijdens het passen van een tuig op moet letten voor optimaal comfort en pasvorm:
 

-Zorg dat het tuig op het borstbeen rust en niet op het zachte gedeelte er boven.
-Zorg dat de band om de ribben goed om de ribben ligt die verbonden zijn met het borstbeen en dus niet te ver naar achter ligt. Als het deel op de rug te lang is, kan deze band om de zwevende ribben of zelfs achter de zwevende ribben komen te liggen; dit is erg gevoelig dus onprettig voor de hond.
-Het rug gedeelte mag ook niet te kort zijn, anders komt de band te dicht achter de ellenbogen van de hond te liggen. De band zit dan vrij dicht in de oksel waardoor het de oksel kan irriteren en de beweging van de voorpoot naar achteren belemmert doordat de ellenboog tegen het tuig aan beweegt. De hond gaat dit compenseren door de ellenbogen wat naar buiten te plaatsen wat een overbelasting tot gevolg kan hebben. 

Als je gaat meten moet het tuig minimaal twee vingers achter de ellenboog zitten.
-Zorg dat er geen aansluitingen/gespen/schuifjes op de schouders drukken.
-Zorg dat de ringen van het tuig en ook de karabijnhaak aan de riem niet te zwaar zijn.
-Zorg dat het tuig nergens hard of scherp is voor de huid van de hond, maar ook dat de bandbreedte niet te breed is bij de schouders!
Met dank aan collega's:

*Iva Pastova, tuigen op maat, van Aura4dox; www.4dox.nl 

*Jill Kinkelaar, therapeut (Shiatsu, medisch tapen, kinesiologie, emmett, cranio-sacraal) van JK-Balance;
www.jk-balance.nl