MDOGS - Maatwerk voor honden  
                                                        Wassenaar  06 - 50 66 80 56           

WELK TUIG IS GESCHIKT VOOR DE RIDGEBACK?  ANTWOORD = EEN GOED PASSEND Y-TUIG.

Een goed tuig geeft optimale bewegingsvrijheid aan je hond. Een tuig wat anatomisch gezien goed is, maakt dat je hond natuurlijk en vrij kan bewegen zonder enige belemmering;
een y-tuig voldoet hier aan (de meeste andere tuigen NIET).
Het beste is een op maat gemaakt Y-tuig, perfect aansluitend bij de unieke bouw en leeftijd van je hond.

Rhodesian Ridgeback Jools heeft een op maat gemaakt Y-tuig van Aura4dox. Een tuig is bedoeld voor de aangelijnde wandelingen, niet bij los lopen.
Een goed passend Y-tuig geeft optimale bewegingsvrijheid om te kunnen rennen, graven, snuffelen, springen enz. Op de foto met bijpassende 3 meter lijn, verstelbaar op drie lengtes. 
Het materiaal is zacht, wasbaar, lichtgewicht en sterk.Rhodesian Ridgeback Pom heeft van pups af aan een op maat gemaakt Y-tuig. Nauwkeurig opgemeten, zodat het tuig aansluit op haar specifieke bouw, met extra zachte voering en beschermhoesjes over de gespen, juiste breedte van de banden en geheel verstelbaar. Perfect voor de eerste 4 a 5 maanden van haar leven.   


Pups en jonge honden groeien relatief snel, met name grote rassen zoals de Ridgeback. Op ongeveer 5 maanden leeftijd zijn ze toe aan een groter tuig, dit verschilt uiteraard per ras en individu. Bij een groot formaat ras heb je gemiddeld 2 a 3 tuigjes totaal nodig gedurende een hondenleven. Met een y-tuig op maat doe je het in 1 keer goed, het is een zeer waardevolle investering in de ontwikkeling van je hond.

Waar moet je op letten bij het passen en aanschaffen van een y-tuig? 

Afgezien van het juiste model zijn ook de juiste maten van belang bij een tuig. De breedte van de banden van het tuig moeten ook in verhouding zijn tot de bouw van de hond. Te brede banden belemmeren de natuurlijke beweging en te smalle banden geven weer te weinig steun, dit voelt niet comfortabel voor de hond. Dit zien je vaak bij kleinere honden of honden met een smalle bouw, daarbij is de breedte van de banden te grof.


Hieronder puntsgewijs uitgelegd waar je tijdens het passen van een tuig op moet letten voor optimaal comfort en pasvorm:

-Zorg dat het tuig op het borstbeen rust en niet op het zachte gedeelte er boven.
-Zorg dat de band om de ribben goed om de ribben ligt die verbonden zijn met het borstbeen en de band dus niet te ver naar achter ligt. Als het deel op de rug te lang is, kan deze band om de zwevende ribben of zelfs achter de zwevende ribben komen te liggen; dit is erg gevoelig dus onprettig voor de hond.


-Het rug gedeelte mag niet te kort zijn, anders komt de band te dicht achter de ellenbogen van de hond te liggen en dan zit de band te dicht in de oksel waardoor het kan irriteren; de beweging van de voorpoot naar achteren wordt belemmert doordat de ellenboog tegen het tuig aan beweegt. De hond gaat dit compenseren door de ellenbogen naar buiten te plaatsen wat overbelasting tot gevolg kan hebben. 

Als je gaat meten moet het tuig minimaal twee vingers achter de ellenboog zitten.
-Zorg dat er geen aansluitingen/gespen/schuifjes op de schouders drukken.
-Zorg dat de ringen van het tuig en ook de karabijnhaak aan de riem niet te zwaar zijn.
-Zorg dat het tuig nergens hard of scherp is voor de huid van de hond, maar ook dat de bandbreedte niet te breed is bij de schouders!


Grofweg kun je hondentuigen in twee groepen indelen: 
Y-tuig (goed) en T-model tuig (minder goed).

*T-model (oa Noorse tuig/K9/borsttuig): is minder geschikt vanwege de beperkte bewegingsvrijheid.

Het T-model tuig heeft 1 band om de borstkas van de hond en 1 band die voor de borst langsloopt. 
Nadeel: de beweging van met name het schoudergewricht en de ruimte om de voorpoot naar voren te brengen wordt beperkt! De hond gaat hierdoor kortere passen maken, wat onnatuurlijk is. 
Een T-model tuig loopt dwars over het schouderblad en beperkt daardoor de beweging van het schoudergewricht! 

Doordat de borstband boven het borstbeen loopt raakt deze het gevoelige en zachte gedeelte van de hals waar luchtpijp en slokdarm lopen. De borstband raakt ook de Brachiocephalicus, deze spier loopt van de voorkant van het schouderblad naar achter in de nek. Deze spier beweegt de voorpoot omhoog en naar voren  en de borstband beperkt hoe ver de hond zijn voorpoot naar voren kan brengen. *Een Y-tuig op maat: is de beste keus voor je hond!

Een borsttuig (hond linksboven):
belemmert de bewegingsvrijheid van je hond.


Een Y-tuig
(hond linksonder):
geeft optimale bewegingsvrijheid aan je hond.
Conclusie: een Y-tuig op maat is de beste keus.

De naam van het Y-tuig komt doordat het model van voren gezien op de letter Y lijkt. Het Y-tuig geeft, mits goed passend(!), optimale vrijheid in het schoudergewricht en belemmert geen spieren tijdens de beweging. 

Een en hetzelfde model y-tuig voor iedere hond is niet realistisch. Er zijn zoveel honden/rassen die
 allemaal verschillen in bouw, formaat, verhoudingen, afgezien van leeftijd en eventuele lichamelijke klachten. Een hond is een individu, dit vraagt om maatwerk!

Investeer in je RR en laat een Y-tuig op maat maken.
Wacht niet met een tuig op maat tot je hond volgroeid is! 
Juist voor pups of jonge honden in de groei is het zo belangrijk om een goed passend tuig te dragen. Laat dit op maat maken bij een specialist, dan weet je  zeker dat het goed aansluit op alle punten van het lichaam en voorkom je ongemak, pijn of blessures in de groeifase, zo belangrijk. Een goed passend Y-tuig voorkomt probleemgedrag in de toekomst.


Met dank aan collega's:

*Iva Pastova, tuigen op maat, van Aura4dox; www.4dox.nl 

*Jill Kinkelaar, therapeut (Shiatsu, medisch tapen, kinesiologie, emmett, cranio-sacraal) van JK-Balance;
www.jk-balance.nl