MDOGS - Maatwerk voor honden  
                                                        Wassenaar - Tel. 06-50 66 80 56           

WELK TUIG IS HET BESTE VOOR MIJN HOND?  ANTWOORD = EEN GOED PASSEND Y-TUIG.

Er zijn allerlei soorten tuigen; Y-tuig, instaptuig, Noors tuig, K9 tuig, anti-trektuig, anti-ontsnapping tuig, t-shirt tuig etc. 
Maar welk hondentuig is het beste voor de hond? Het beste tuig voor een hond is een tuig wat optimale bewegingsvrijheid geeft aan je hond. Een tuig wat anatomisch gezien goed is voor de hond en maakt dat hij normaal kan bewegen zonder belemmering; dit is een Y-tuig. 

Grofweg kun je hondentuigen in twee groepen indelen:  Y-tuig en Noorse tuig/K9 tuig.

*Noorse tuig/K9: is minder geschikt vanwege de beperkte bewegingsvrijheid.

Het Noorse tuig/borsttuig heeft een T-model, een band om de borstkas van de hond en een band die voor de borst langsloopt. 
Nadeel: de beweging van met name het schoudergewricht en de ruimte om de voorpoot naar voren te brengen wordt beperkt! De hond gaat hierdoor kortere passen maken, wat onnatuurlijk is. 

Een Noors tuig/K9 tuig loopt over het schouderblad en beperkt daardoor de beweging van het schoudergewricht. 

Doordat de borstband boven het borstbeen loopt raakt deze het gevoelige en zachte gedeelte van de hals waar luchtpijp en slokdarm lopen. De borstband raakt ook de Brachiocephalicus, deze spier loopt van de voorkant van het schouderblad naar achter in de nek. Deze spier beweegt de voorpoot omhoog en naar voren  en borstband beperkt hoe ver de hond zijn voorpoot naar voren kan brengen. Met een Noors tuig/K9 heeft je hond duidelijk minder bewegingsvrijheid, de natuurlijke manier van bewegen wordt belemmerd.


*Y-tuig: is de beste keus voor je hond!

Een borsttuig (bovenste hond op tekening): belemmert de bewegingsvrijheid van je hond.


Een Y-tuig (onderste hond op tekening):
geeft optimale bewegingsvrijheid
Conclusie: een goed passend Y-tuig is de beste keus.

De naam van het Y-tuig komt doordat het model van voren gezien op de letter Y lijkt. Het Y-tuig geeft, mits goed passend, optimale vrijheid in het schoudergewricht en belemmert geen spieren tijdens de beweging. 

Het is onmogelijk om voor elk ras en individu exact hetzelfde Y-tuig goed passend te hebben. Er zijn zoveel hondenrassen en onderling verschillen zij in bouw, formaat, verhoudingen, afgezien van leeftijd en eventuele lichamelijke punten/klachten. 
Investeer in je hond, vooral als hij nog pup of jong is en laat een Y-tuig op maat maken.

Op maat gemaakt Y-tuig, perfect passend bij het ras en de bouw van je hond

Mijn Rhodesian Ridgeback Jools heeft een Y-tuig op maat van Aura4dox voor optimale bewegingsvrijheid om te kunnen rennen, graven, snuffelen, springen, liggen, zitten, zwemmen enz.
Met bijpassende 3 meter lijn voor ontspannen aangelijnde wandelingen, verstelbaar op drie lengtes zodat je de gewenste lengte kunt kiezen per situatie. Het materiaal is zacht, soepel, wasbaar, lichtgewicht en sterk.


Waar moet je op letten bij het passen van een tuig?

Afgezien van het juiste model is ook de juiste maat van belang bij een tuig.
Hieronder puntsgewijs uitgelegd waar je tijdens het passen van een tuig op moet letten voor optimaal comfort en pasvorm:

-Zorg dat het tuig op het borstbeen rust en niet op het zachte gedeelte daar boven.
-Zorg dat de band om de ribben goed om de ribben ligt die verbonden zijn met het borstbeen. Als het rugstuk te lang is, kan deze band om de zwevende ribben of zelfs achter de zwevende ribben komen te liggen; dit is erg gevoelig dus onprettig voor de hond.


-Het rug gedeelte mag ook niet te kort zijn, anders komt de band te dicht achter de ellenbogen van de hond te liggen. De band zit dan vrij dicht in de oksel waardoor het de oksel kan irriteren en de beweging van de voorpoot naar achteren belemmert doordat de ellenboog tegen het tuig aan beweegt. De hond gaat dit compenseren door de ellenbogen wat naar buiten te plaatsen wat een overbelasting tot gevolg kan hebben. Als je gaat meten moet het tuig minimaal twee vingers achter de ellenboog zitten.
-Zorg dat er geen aansluitingen/gespen/schuifjes op de schouders drukken.
-Zorg dat de ringen van het tuig en ook de karabijnhaak aan de riem niet te zwaar zijn.
-Zorg dat het tuig nergens hard of scherp is voor de huid van de hond, maar ook dat de bandbreedte niet te breed is bij de schouders.


Met dank aan collega's:

*Iva Pastova, tuigen op maat, van Aura4dox; www.4dox.nl 

*Jill Kinkelaar, therapeut (Shiatsu, medisch tapen, kinesiologie, emmett, cranio-sacraal) van JK-Balance;
www.jk-balance.nl